Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

неділю, 18 січня 2015 р.

Виховна година



Подарунок - символ поваги

Виховна година.
Мета:
- ознайомити учнів з правилами етикету щодо подарунків, їх вибору та оформлення;
- сформувати вміння ввічливо приймати подарунки незалежно від, того сподобався він вам чи ні;
- виховувати повагу, ввічливість, доброзичливість, вдячність, тактовність, щирість у спілкуванні з іншими, естетичні смаки.
- формувати ціннісне ставлення до людей, себе.
Обладнання: подарунковий гороскоп, презентація, шоколад.
Епіграф: «Кожен, навіть найменший, подарунок насправді великий, якщо він зроблений з любов’ю».
Хід роботи
І. Організаційна частина
ІІ. Вступна частина
Запитання для розгляду:
 Що ми вкладаємо в поняття «подарунок»?

Цінність подарунка залежить від почуттів, з якими роблять подарунок чи від того, наскільки подарунок підходить до свята і людини?
 Який подарунок цінніший – куплений чи зроблений своїми руками?
Учитель. Нам всім час від часу доводиться дарувати подарунки. Проте вони не завжди виявляються вдалими. Як вибрати такий подарунок, щоб він влучив "точно в ціль"? Як красномовно виразити свої відчуття і дотримати при цьому всіх тонкощів етикету стосовно конкретного урочистого випадку? Що дарувати діловим партнерам і офіційним особам, а що - дівчині, молодятам або друзям, який повинен бути подарунок-мрія, що таїть в собі символіка квітів і коштовних каменів? Уміння робити доречні подарунки - не прикра святкова повинність, а ціле мистецтво.( слайд 3)
Скажімо, на Великдень прийнято дарувати писанки та крашанки, на Різдво, Новий рік – солодощі. І здавна людина, йдучи в гості, хотіла зробити щось приємне господарям, виявити повагу та доброзичливість. Звідси і пішла традиція дарувати подарунки. Але за багатовікову історію складалися певні правила етикету дарування, які обов’язково повинна знати ввічлива, вихована людина.
ІІІ. Основна частина
Ось про це ми й поговоримо на сьогоднішній годині спілкування. Отже, тема розмови – «Подарунок – символ поваги».
Що ж таке подарунок?
Подарунок – це одна з можливостей принести людині радість, виявити любов і повагу до неї; це річ, яку дарують, тобто річ, до якої причетні принаймні двоє людей – той, хто дарує, і той, хто отримує подарунок. Звісно, людей може бути більше: скажімо, одна футбольна команда забила гол у власні ворота – і тим самим зробила подарунок іншій футбольній команді і тисячам її вболівальникам.
Слайд 4-12
А ще дібрати правильно подарунок вам допоможе «Подарунковий гороскоп», який ми зараз спробуємо скласти, якщо бажаєте, то можете записати собі, щоб надалі знати, які подарунки потрібно дарувати. ( слайд 13)
ОВЕН, як дитина, радіє будь-якому подарунку. Для нього немає нічого образливого, якщо ви про подарунок забули або подумали, що Овен може обійтися без нього. Овнам подобаються подарунки, які вони зможуть одразу ж використати або, за можливістю, користуватися ними щоденно, щоб подарунок нагадував про те, як ви його любите. Люди цього знака люблять отримувати в подарунок спортивний інвентар, оскільки вони - особи рухливі, азартні, рідко сидять на одному місці. А якщо ви запакуєте подарунок у яскраву обгортку, то Овну це сподобається ще більше. Квіти не викликають у Овнів великої радості. Їм не подобаються такі подарунки, як посуд, вази, квіткові горщики. Одним словом, обираючи подарунок для Овна, не купуйте те, що легко ламається і б'ється.
ТЕЛЕЦЬ - серйозна і практична людина, яка не визнає дешевих речей. Вони люблять дорогі подарунки, хоча не подадуть виду, що ви оцінили його нижче, ніж він цінує себе сам. Буває, що одного, навіть дорогого, подарунка для Тельця замало. Беріть основний подарунок, а як доповнення - квіти, солодощі тощо. Як основний подарунок підійде щось практичне та довговічне. Упаковка має бути не менш шикарною, ніж подарунок. Скромніші Тельці приймуть як презент коньяк або коробку цукерок.
БЛИЗНЮКИ не приділяють великої уваги подарункам. Це просто додаток до гарного відпочинку. Для Близнюка важливіший той, хто дарує подарунок. Якщо ви забули привітати Близнюка - для нього це не трагедія. Близнюку сподобається хороша книга, компакт-диск - все, що розширює його світогляд. Можете подарувати передплату на улюблені періодичні видання. Не ламайте голову над упаковкою для подарунка, Близнюк, швидше за все, не зверне на це увагу, для нього цікавіше, що знаходиться всередині.
Якщо РАК щось колекціонує, то питання з подарунком вирішується дуже швидко. Якщо ви поповните його колекцію, це означатиме не тільки те, що ви пам'ятаєте про його свято, а й те, що цінуєте його. Раку краще дарувати речі для дому. Упаковка має бути, але, за можливістю вона не повинна приховувати вміст. Раки байдужі до кульок, м'ячиків - до того, що стрибає, а також вони негативно ставляться до того, що шумить та дзвенить.
ЛЕВ - король тварин, тому все має бути на відповідному рівні. Процес вручення подарунка має бути якомога урочистим. Ідеальний варіант - прикраси, але не біжутерія, тільки благородні метали. Лев із задоволенням прийме витвір мистецтва, поціновувачем якого він себе вважає. Жінкам, які народилися під знаком Лева, сподобаються дорогі парфуми та косметика. Гарна упаковка обов'язкова. А ще Лев дуже пишається своїм іменем, тому ви можете подарувати будь-яку дрібничку, на якій буде його ім'я. Левам не рекомендується дарувати щось, пов'язане з хатнім господарством: прихватки, сковорідки тощо.
ДІВА - знак повністю протилежний Леву стосовно подарунків. І цьому знаку, напевно, найлегше догодити. Можете дарувати що завгодно, але дотримуйтеся принципу: даруємо тільки те, що знадобиться в господарстві. Діва буде вдячна за практичний подарунок. Якщо даруєте дрібниці, то також практичні. Подарунок можна акуратно запакувати, але при цьому перевірте наявність гарантійного листка або інструкції. Якщо даруєте ще й квіти, то букет має бути скромним. Якщо ж подарунок невеликий, то квіти можуть бути «багатшими». Не треба витрачати гроші на різні сувеніри на зразок рожевих слоненят та інші дрібниці - це не для Дів.
ТЕРЕЗИ - найнепередбачуваніший знак Зодіаку. Саме тут знадобляться сувеніри та різні дрібнички. Але головний принцип - краса та витонченість усюди! Терези цінують все ексклюзивне: незвичайні сувеніри, подарункові видання книг. Постарайтеся обрати такий подарунок, щоб хоч трохи здивувати людину. Оригінальність - ось те, що справді цінують Терези. Упаковка не має важливого значення.
СКОРПІОНУ слід дарувати щось таємниче, магічне. Він любить таємниці й, отримавши подарунок, не бажає одразу знати, що це. Не намагайтеся дарувати Скорпіонам носовички, рушники, шкарпетки. Якщо це жінка-Скорпіон, то ви не помилитеся, якщо придбаєте їй дорогу білизну. Хоча вона не відмовиться від конверта з грошима. Скорпіону-чоловіку слід дарувати речі, які підкреслюватимуть його силу.
СТРІЛЕЦЬ, як і Овен, любить спорт. Подарунком може бути футбольний м'яч. Не витрачайте час на пошуки дорогих ручок або запальничок. Подарунок Стрільцю слід дарувати урочисто. Обов'язково додайте до подарунка листівку з гарним привітанням.
Обираючи подарунок КОЗЕРОГУ, пам'ятайте, що він практичний і працелюбний. Саме тому Козероги люблять практичні подарунки. Усі несерйозні предмети на зразок сувеніра або букета залишать його байдужим. Даруйте речі, якими користуватиметься тільки він. Козеріг мріє про хороший годинник, ручку, модний щоденник, кришталеву попільницю. Жінці-Козерогу можна подарувати набір для шиття.
Подарунок для ВОДОЛІЯ має бути оригінальним та неочікуваним. Водолій цінує неповторність, те, що підкреслить, що ви обрали подарунок саме для нього, а не взяли перше, що побачили. Вручаючи подарунок, пам'ятайте, що Водолії люблять, коли хтось розділяє їхню радість. Тому не даруйте такі речі, якими не можна поділитися з друзями.
Вибір подарунка для РИБ важкий тому, що їхня реакція на нього залежить від їхнього настрою. Ще більше, ніж Водолії, Риби люблять усе таємниче. Подарунок для Риб має бути таким, щоб людина могла часто ним милуватися. Рибам дуже сподобається диск із душевною музикою або з фільмом із глибоким психологічним змістом.
Творча робота.
«Подарунок нашому класу»
Учитель.
Ми вже знаємо, як дарувати подарунки. А зараз я пропоную кожному з вас зробити незвичайний подарунок – подарунок нашому класові. А незвичайність його в тому, що дарувати можна все, що завгодно, все, що на вашу думку, хотів би отримати ваш клас, - річ, людську якість.
Намалюйте ваш подарунок на аркуші паперу, що перед вами, і вверху аркуша напишіть слова: «Я дарую нашому класу телевізор». А потім виходимо по черзі на клас і показуємо та кажемо: «Я дарую нашому класу телевізор».
(Учні виконують завдання.)
Учитель. Як я вже бачу, ви готові, так що починаємо демонстрацію ваших подарунків.
А далі у мене до вас запитання: «Як потрібно приймати подарунок?» ( слайд 14 )
Учитель. Але є такий вид подарунків, що не вимагає обов’язкового свята. Його можна робити мало не щодня. Я думаю, ви здогадалися, що йдеться по квіти. Подарунковий букет має бути не надто бідним, але й не занадто великим. Кількість квітів має бути непарною. ( слайд 15)
З давніх часів квіти були для людини символом відображення її почуттів, думок. На Сході існує ціла наука про значення квітів.
Учень.
Що каже свіжих квітів жмутик?
Про, що їх мова непроста?
Верба – одвертість, айстра – смуток,
Лілея біла - чистота.
Конвалія – любов таємна,
Мак – новий цвіт, що не згаса.
Лавр – завжди успіх, слава певна,
А мальва – холодність, краса.
Дзвіночок польовий – то вдячність,
І то – любов наша свята.
Нарцис – то горда необачність.
Волошка – ніжність, простота.
Саранка, лілія – сміливість,
Півонія – життя століть.
Фіалочка – сором’язливість,
Любов минуща – первоцвіт.
Ми любим квіти дарувати,
Й коли настане слушний час,
Все те, що хочемо сказати,
Букет висловить за нас.
ІV. Підбиття підсумків
Учитель. Наша зустріч наближається до завершення.
 Що нового дізналися під час години спілкування?
ü
 Які корисні поради використаєте у своєму житті?
ü
(Відповіді учнів)
Учитель. А, щоб провірити чи уважно ви слухали виховну годину, я проведу гру, яка називається «Шоколадка». Це від мене солодкий подарунок вам усім. Завдання гри таке – вам потрібно поділити шоколадку з однокласниками, передаючи ланцюжком по ряду, щоб у всіх було порівно кусочків шоколадки.
І пам’ятайте: спостерігати радість, подив, захоплення іменинника від отриманого подарунка – справжня насолода. Недарма кажуть, що дарувати не менш приємно, аніж отримувати подарунки.
Список використаних джерел:
1. «Подарунковий гороскоп»//Виховні заходи./ Т. В. Кареліна. – К.,2009. – 56с.
2. Посібник «Виховні години для сучасних дітей»/ Н. А. Шелестова, І. В. Чиренко. – К:. Вид-во «Шкільний світ»,2009. – 53с.


Коментарі

1 коментар: