Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

субота, 29 листопада 2014 р.

Урок 11 клас Додаток 1-3



Додатки
Додаток 1
                                   Продукти харчування
Продукти харчування — це все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки життя. Речовини, які організм отримує з навколишнього середовища,
є для нього будівельним матеріалом і джерелом енергії. Продукти харчування є основою життя людини. Організм, незалежно від того, працює людина, відпочиває чи спить, потребує поповнення витрачуваної енергії. Несвоєчасне й нерівномірне приймання їжі нераціонального складу спричинює порушення обміну речовин, результатом чого є виснаження, ожиріння й навіть тяжкі захворювання, що скорочують тривалість життя. Більшість продуктів харчування, які споживає людина в наш час, вироблені харчовою промисловістю, яка отримує сировину від сільського господарства та рибальства. Також частиною раціону людини є ягоди, гриби, горіхи тощо.
Чимало продуктів перед споживанням потребують приготування. Людина цінує не лише поживність їжі, а й її смакові властивості. При приготуванні для покращення смаку використовуються різноманітні спеції. Мистецтво приготування продуктів харчування та ритуали їх споживання є важливими елементами культури й відрізняються залежно від регіону, набираючи форм
національних кухонь.

Додаток 2
                                            Поживні речовини

Складовими елементами їжі є поживні речовини:
білки (протеїни) — містяться в горіхах, рибі, м’ясі, яйцях, молоці та деяких овочах;
жири — є в багатьох продуктах тваринного походження (м’ясо, молочні продукти, риба), а також у маргарині, горіхах, оливках, оліях;
вуглеводи — містяться у вигляді крохмалю в хлібі та картоплі; прості цукри в медові; клітковина в крупах, фруктах і овочах;
вітаміни (окрім вітаміну В12) — входять до складу великої кількості продуктів;
мікроелементи — також входять до складу великої кількості продуктів (наприклад, кальцій Ca є в молоці та капусті броколі, йод I — у морепродуктах, залізо Fe — у печінці й зелені);
воду організм одержує в чистому вигляді й у складі багатьох продуктів.
Тонкість смакових відчуттів, смак і смакова пам’ять — природжені якості людини. Вони також набуваються з практикою. Смачною чи несмачною є страва, нездатна визначити жодна хімічна лабораторія, а своєчасне визначення смаку як у процесі приготування страв, так і в момент їх готовності, а також при виправленні смаку в міру потреби відіграє вирішальну роль для забезпечення високої якості страв. При визначенні доброякісності продукту або страви найточнішу відповідь дає хімічний аналіз, а при визначенні смакових та інших показників якості — тільки дослідження за допомогою органів чуттів людини, тобто органолептичний аналіз.
Усі смакові відчуття людини вчені-фізіологи поділяють на чотири категорії:
• солодке;
• солоне;
• гірке;
• кисле.
Усю різноманітність існуючих у природі смаків вважають відтінками цих чотирьох смакових категорій. Солодкий смак відчувається кінчиком язика, солоний — краями язика та його кінчиком, кислий — краями язика, гіркий — його коренем. Швидкість, з якою виникають смакові відчуття, неоднакова. Найповільніше сприймається гіркий смак, трохи швидше — кислий, іще швидше — солодкий і найшвидше — солоний. Чим повільніше сприймається смак, тим повільніше проходить його відчуття, і навпаки. Кожен продукт має оптимальну температуру куштування. Кислий і солоний смак дужче відчувається в холодній страві, солодкість — однаково як у гарячій, так і в холодній. Смак солі відчувається значно слабше в жирному продукті. Смак жиру згладжується, коли до нього додають кислоту, чим пояснюється часте використання лимона в багатьох жирних м’ясних і рибних стравах, а також у закусках.
Нюх особливо важливий для визначення якості їжі. За допомогою нюхових відчуттів визначають не лише запах продуктів, а й їх доброякісність, бо, за невеликим винятком, недоброякісні продукти мають неприємний запах. Для того щоб нюхові відчуття були більш тонкими й точними, продукти не просто нюхають, а роблять енергійний, сильний і короткий вдих, після чого затримують дихання на 2—3 с й видихають повітря. Найкраще запах визначається в момент затамування подиху. Нюховий апарат людини побудований так, що запахи відчуваються також під час ковтання їжі. Отже, для точного визначення запаху страви в усіх випадках, коли це припустимо з огляду на доброякісність і готовність продукту, спочатку нюхають, а потім, прожувавши, проковтують їжу. Доброякісна й смачна їжа, як правило, потребує значно меншої кількості куштувань, і якість її встановлюється значно швидше. Якщо їжа має дефекти смаку й запаху, то число куштувань збільшується, проте і в цих випадках ними не можна зловживати, бо стомлення смакових і нюхових відчуттів може призвести до помилкової оцінки якості страви.

Додаток 3
Вода та водні розчини в житті людини

Вода є основним середовищем, у якому відбуваються важливі життєві процеси. Вона є універсальним розчинником для багатьох неорганічних і органічних
речовин. Це — важливий компонент травних соків, у рідкому середовищі відбувається перетравлювання їжі і всмоктування в кров поживних речовин, вона входить до складу багатьох біологічних рідин, захищає спинний та головний мозок, очне яблуко. Вода — учасник великої кількості метаболічних реакцій, зокрема гідролізу, є носієм метаболітів, гормонів, електролітів; бере участь у транспортуванні речовин через клітинні мембрани й судинну стінку в цілому, відіграє роль посередника при доставці поживних речовин; за допомогою води здійснюється транспортування продуктів обміну речовин, з організму виводяться токсичні продукти метаболізму. Завдяки високій теплоємності й теплопровідності, вода бере участь у терморегуляції, сприяючи тепловіддачі (потовиділення, випаровування, сечовиділення). Також ця речовина стабілізує структуру й функції ДНК, входить до складу кісток і суглобів, підтримує електричну провідність клітин у нормі, регулює температуру тіла, сприяє виведенню вільних радикалів з організму. Людський організм не має достатніх запасів води, спроможних підтримувати життєдіяльність. Ось чому ми повинні пити воду регулярно протягом усього дня. Саму по собі воду слід вважати найбільш прийнятним тонізуючим напоєм і вживати регулярно протягом дня з певними інтервалами. Вода переносить молекули АТФ клітинам, які потребують додаткової енергії. Надлишкова вода легко виводиться з організму разом із токсичними відходами діяльності клітин.
Кількість води, яку необхідно вживати здоровій людині, рекомендується в межах 3 % від її ваги, якщо вживання рідини не обмежується медичними рекомендаціями. Це досить важко, особливо без звички. Але, поступово збільшуючи кількість води, яку людина вживає, вона обов’язково навчається пити правильно і в необхідних дозах. Існує навіть думка, що надлишкова вага може бути наслідком постійного зневоднення. Мозок як найважливіший орган постійно вимагає енергетичного підживлення й починає про це активно сигналізувати. На жаль, сигнал ми найчастіше трактуємо категорично однозначно: потрібно їсти — і практично ніколи: потрібно пити. Тому ми їмо навіть тоді, коли організм хоче пити. А ось та людина, яка перед вживанням їжі п’є воду, ці відчуття розрізняє.
Починаючи їсти, замість того, щоб пити, людина поступово набирає зайву вагу, адже лише незначна частина речовин із вживаної їжі досягає мозку. Переважна ж її частка поступово накопичується, особливо в тому випадку, коли м’язи не витрачають призначену їм енергію. Очевидно, що, якщо в якості джерела енергії використовується вода, то такого накопичення не відбувається. Вживання води дає можливість організмові, в залежності від фізичних навантажень, привести у відповідність вживання їжі й перетворення жирів із власних запасів, тобто приведення маси тіла у фізіологічну норму.
Як же правильно пити воду?
Відомо, що людина на 60-65% складається з води, без неї неможливе існування всього живого. Всі обмінні процеси в організмі протікають при безпосередній участі води. Як правильно пити, щоб організм не був зневоднений, щоб не виникали сильні набряки від наявності всередині нас зайвої рідини?
Людям з нормальною вагою для правильного обміну речовин в організмі протягом дня необхідно випивати по 1 л води на кожні 30 кг маси тіла. Нестача рідини або її надлишок може викликати як зневоднення, так і отруєння. Щоб точно визначити, скільки води необхідно пити протягом дня, треба просто довіряти власному організму: пити треба тоді, коли хочеться.
Вода має властивість виводити з організму непотрібні продукти розпаду. Якщо вологи всередині занадто мало, в ньому затримуються шкідливі токсини.
Якщо людина схильна до набряклості, треба зменшувати не кількість випивається води, а обсяг гострих і солоних продуктів, які блокують виведення рідини.
Вважається, що вода, випита в процесі їжі, уповільнює травлення. Насправді, «запивання» їжі не так страшно. У цьому питанні важливу роль грає температура рідини, що випивається. Дуже холодна і дуже гаряча вода провокують занадто швидке виведення з'їденого з шлунку. Відчуття ситості не встигає виникнути, організм знову відчуває голод. Вода, яку випивають після їжі, розтягує стінки шлунка. Тому надалі почуття ситості настає від з'їдання вже більшої кількості їжі. Фахівці рекомендують пити рідину не менше, ніж за годину до або після прийому їжі.
Рекомендується вранці випивати склянку води, щоб запустити роботу всіх систем організму і швидше прокинутися. У людей з проблемами видільної системи від води, випитої на ніч, можуть виникнути набряки.
Протягом дня треба пити маленькими порціями. Найбільш оптимальна схема споживання води може бути такою: вранці - один стакан, чашка чаю після сніданку, стакан соку або мінеральної води до обіду. Після обіду буде доречна ціла чайна церемонія.
У жарку пору року потрібно завжди при собі мати пляшечку з водою і робити ковточками, як тільки виникає бажання попити. Тоді видільна система буде ефективно працювати. Під час тренувань або іншого роду фізичних навантажень вода необхідна для виведення продуктів метаболізму. Навантаження на організм провокують згущення крові, ускладнюють роботу серця і знижують тиск. Як наслідок, людина швидко втомлюється, а його мозок отримує менше кисню, можуть навіть утворитися тромби. При інтенсивних навантаженнях пити треба кожні 15 хвилин по 150 мл рідини.
Золоте правило вживання води - прислухатися до потреб організму. 
                                        "Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена"
ст.50 Конституції України
                                                    Харчові Е добавки
Харчові добавки — це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію.
Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодификації, розроблена в Європі для зручності сприйняття.
Спочатку використалися природні харчові добавки, виготовлені з натуральних продуктів, наприклад рослинні приправи. З розвитком хімії стали виготовляти Е добавки. З’явилися такі синтетичні Е добавки, як барвники, консерванти, згущувачі, стабілізатори, антиокислювачі, нейтралізатори і т.п. Вітаміни і мікроелементи, що додають у продукти і підвищувальну їхню цінність, не відносяться до Е добавок.
На початку XX ст. харчові добавки широко використовувалися при випічці хлібобулочних і кондитерських виробів, а також у виробництві ковбас, консервів і прохолодних напоїв.
У цей час більшість продуктів на прилавках магазинів містять синтетичні Е добавки. У зв’язку із цим кожна людина у рік з’їдає близько 2,5 кг речовин, що створюють ілюзію насичення при вживанні продуктів харчування. Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс Е добавок.
У другій половині XX ст. спостерігався  бум виробництва синтетичних Е добавок, викликаний широким поширенням напівфабрикатів. Однак останнім часом люди прагнуть до вживання корисної їжі, що змушує виробників прибігати до використання харчових добавок, виготовлених з натуральних продуктів – таких, як трави, фрукти, овочі і т.п. Крім того, харчові добавки, виготовлені з натуральних компонентів, не менш, а іноді і більше шкідливі, чим синтетичні, тому що часто містять у собі сторонні домішки. Адже цим природу не обдуриш.
Натуральні харчові добавки одержують шляхом білкових реакцій, процесів ферментації і із грибкових культур. Отриманих е добавок за допомогою ферментації, можна віднести речовини, що містять концентровані заходи свіжих вершків, сиру, шашликового диму і т.п.

Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Багато харчових добавок — природного походження. Наприклад, E330 — лимонна кислота — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
        E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
        E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
        E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
        E400—499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі. Підвищують в'язкість.
        E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.
        E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
        E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують його рівень.
Застосування Е добавок у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України . Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоров’я. Крім того, у в Україні майже не  проводиться контроль над виробництвом продуктів харчування, у зв’язку із чим на ринок надходить неякісна продукція.
У цей час існують дані про шкоду багатьох Е добавок. Наприклад, харчовий барвник кармін широко застосовується в харчовій промисловості для фарбування продуктів у рожевий або червоний колір, однак ця речовина викликає в багатьох людей алергію.
Підсилювач смаку глютамат натрію (Е 621) приводить до руйнування сітківки ока. Тим часом він утримується в багатьох продуктах – таких, як м’ясні, рибні і соєві напівфабрикати, чіпси, снеки, сухарики, соуси, приправи, бульйонні кубики, супи і інші блюда швидкого готування. Він підсилює, «пожвавлюючи», майже зниклий запах або смак, а також може надавати їжі новий смак або аромат.
Глютамат натрію використається в Східній Азії. Медики вважають, що саме тому в східно-азіатських країнах розповсюджений особливий вид глаукоми, що характеризується постійним внутріочним тиском.
Тим часом Е добавки викликають уповільнення розкладання алкоголю в крові і заважають засвоєнню організмом багатьох мінеральних речовин, що може стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань.
Е добавками  можна розділити на кілька категорій:
        Заборонені Е добавки – (103, 105, 111, 125, 126, 130, 152;)
        Небезпечні Е добавки -  (102, 110, 120, 124, 127;)
        Консерванти і емульгатори, що сприяють виникненню ракових захворювань - (103, 105, 130, 131, 142, 210, 211, 212, 213, 215, 214, 216, 217, 240, 330, 447)
        Ємульгатори, шкідливі для шкіри – (230, 231, 232, 238)
        Е добавки, що приводять до виникнення висипки –  (311, 312, 313)
        Консерванти і эмульгатори, здатні викликати розлад шлунка –  (320, 221, 222, 223, 224, 225, 226; 322, 338, 339, 340, 341, 311, 407, 450, 461, 462, 463, 464, 465, 466)
        Е добавки, здатні викликати порушення тиску – (250 і 251)
        Е добавки, що підвищують рівень холестерину в крові – (320 і 321)
        Е добавки, що викликають алергію – (230, 231, 232, 239, 311, 312, 313)
        Е добавки, здатні викликати хвороби печінки – ( 171, 172, 173, 320, 321, 322)
        підозрілі Е добавки – (104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477)
Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:
        цитрусовий червоний барвник (Е 212);
        червоний амарант (Е 123);
        консервант формальдегід (Е 240);
        бромат калію (Е 924а) – улучшитель борошна і хліби;
        бромат кальцію (Е 924) – улучшитель борошна і хліби;
        алюміній (Е 173) – барвник.
Вважається, що самими шкідливими для здоров’я є Е добавки, що мають індекс Е 200-283. Ці Е добавки мають канцерогенні властивості.
За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок і деякі з них пов'язані з різними захворюваннями. Інформація про найбільш шкідливих харчові добавки в повсякденних продуктах харчування, допоможе вам у більш простому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.

 Список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок у повсякденних продуктах харчування:
• нітрит натрію;
• бутілгідроксіанізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і бутилгідрокситолуол (BHT, Butylated hydroxytoluene);
• пропілгаллат (Propyl Gallate);
• глутамат натрію;
• транс-жири;
• аспартам;
• ацесульфам калію;
• харчові барвники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий);
• олестра;
• бромат калію;
• білий цукор;
• хлорид натрію (сіль).
Оскільки з деякими з них, ви швидше за все не знайомі, нижче наведено опис цих харчових добавок, в яких продуктах їх можна знайти і в чому саме їх небезпека. Одним з найбільш розповсюджених добавок у продуктах харчування є консервант, який може бути в різних формах.
Нітрит натрію - один з них, він додається в продукти не тільки для того щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат до м'ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м'ясні закуски і копчена риба.
Бутілгідроксіанізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) - це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чіпси і рослинні масла, для запобігання окислення.
Пропілгаллат також є антиокислювачем і додається в м'ясо, курячі кубики і жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують з раком.
Глютамат натрію може викликати мігрень та інші несприятливі наслідки.

Транс-жири в даний час виключені з більшості продуктів харчування, а дослідження, що зв'язують їх з хворобами серця, інсультом, і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.
Ацесульфам калію відноситься до більш нових штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах.
Багато харчових барвників вже заборонені FDA, однак деякі з них до цих пір можуть бути знайдені в продуктах, що вимагають специфічного кольору.
Олестра, якийсь час назад, поширений в чіпсах продукт, який перешкоджав поглинання жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а Олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.
Бромат калію іноді додається в біле борошно, хліб і рулети, для збільшення обсягу продуктів, але у ньому були знайдені властивості, що викликають рак.
Нарешті, такі загальнопоширені продукти як білий цукор і сіль. Повністю, звичайно, виключати їх з раціону не варто, однак у великій кількості вони можуть бути небезпечними. Надлишок солі може призвести до серцевих захворювань, проблем з кров'яним тиском, а так само до інсультів і ниркової недостатності.
Однієї з найбільше часто застосовуваних харчових добавок є транс генний підсолоджувач аспартам.
Аспартам використається практично у всіх жувальних гумках, газованих напоях, дієтичних напоях, деяких продуктах для діабетиків, замінниках цукру, м’ятних цукерках, варенні, кефірі (біокефіре), томатному соусі, дитячих вітамінах і ліках. Цей підсолоджувач позначається індексом Е951 (фенилаланін).
У цей час аспартам є присутнім більш ніж в 50% продуктів. Тим часом відзначаються випадки скарг людей, що часто вживають замінник цукру на основі аспартама, на часту втрату свідомості. Подібні випадки, що представляють небезпеку для життя людини, мають численне підтвердження.
Однак препарат Е 951 так і не заборонений. Його можна використати в будь-яких продуктах харчування, у тому числі і у дитячому харчуванні.
Шкода людському організму приносить фенилаланін, джерелом якого є аспартам. Ця речовина може привести до порушення гормонального балансу. Із цієї причини продукти, що містять аспартам особливо небезпечні для дітей, вагітних жінок, діабетиків, людей, що страждають ожирінням і іншими захворюваннями, пов’язаними з порушенням обміну речовин. Але ж саме ці групи людей найчастіше і є споживачами продукції, що містить генетично модифікований підсолоджувач аспартам.
Ефект шкідливого впливу аспартама на організм людини проявляється не відразу. Фенилаланін має здатність накопичуватися в організмі протягом деякого часу, і лише потім викликати розвиток хвороби. Досвіди, проведені на тварин, показують канцерогенность аспартама.
У цей час список хвороб, розвиток яких може викликати аспартам, усе збільшується: пухлина мозку, базедова хвороба, склероз, епілепсія, діабет, розумова відсталість, хвороба Паркінсона і навіть туберкульоз. Варто також відзначити, що серед замінників цукру найбільш шкідливий сахарин.
Купуючи продукти, рекомендується уважно вивчити етикетку. Якщо в продукті  одні Е-компоненти  харчові добавки, вживання такого продукту шкідливо для здоров’я.

Додаток 6
Вимоги до маркування харчових продуктів

Маркування харчових продуктів здійснюється відповідно до вимог Закону України від 12.05.1991р. №1023-ХІІ „Про захист прав споживачів ” в редакції Закону від 01.12.2005р. №3161-ХV та Закону України від 06.09.2005р. № 2809-15 „Про безпечність та якість харчових продуктів ” та інших відповідних нормативних документів.

Статтею 1 Закону України „Про безпечність та якість харчових продуктів ” визначено, що неправильно маркованим вважається харчовий продукт, якщо, зокрема, його етикетка не відповідає обов’язковим вимогам цього Закону щодо етикетування харчового продукту. Статтею 38 зазначеного Закону встановлені обов’язкові вимоги до етикетування харчових продуктів, а також заборонено обіг харчових продуктів, етикетування яких не відповідає вимогам зазначеної статті.
Перш за все маркування продукту, який Ви купуєте, повинно містити інформацію на державній - українській мові. Згідно з вимогами технічного регламенту, серед переліку обов’язкової інформації, яка повинна вказуватись на етикетці харчового продукту:
        його назва та склад;
        кількість харчового продукту у встановлених одиницях виміру;
        часові характеристики придатності;
        умови зберігання;
        умови та рекомендації використання, якщо харчовий продукт потребує особливих умов використання;
        назва та повна адреса і номер телефону виробника, фактична адреса потужностей (об’єкта) виробництва, а для імпортованих харчових продуктів назва та повна адреса і номер телефону імпортера, а також контактні дані підприємства, яке здійснює функції щодо прийняття претензій від споживача, у разі якщо цим підприємством не є виробник;
        номер партії виробництва;
        інформація про наявність чи відсутність у складі харчового продукту генетично модифікованих організмів;
        інформація щодо місця походження для харчових продуктів, які лише упаковані або розфасовані в Україні;
        поживна (харчова) цінність із позначенням кількості білків, вуглеводів та жирів у встановлених одиницях виміру на 100 г(100 мл) харчового продукту та енергетичної цінності (калорійності) вираженої в кДж та/або ккал на 100 г (100 мл) харчового продукту;
        застереження щодо споживання харчового продукту певними категоріями споживачів (дітьми, вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий продукт може негативно впливати на їх здоров’я при його споживанні;
        позначення знака для товарів і послуг, за яким харчовий продукт реалізується (за наявності);
        позначення нормативного документа, згідно з яким виготовлений харчовий продукт вітчизняного виробництва.
        Щодо переліку інгредієнтів, то їх повинні зазначати у порядку зменшення їхньої масової частки, яка була використана в процесі виробництва або приготування харчового продукту.
        Зазначення складу харчового продукту в маркуванні є необов’язковим для харчових продуктів, що складаються виключно з одного інгредієнта, у разі, якщо назва продукту співпадає з назвою інгредієнта або якщо назва продукту дозволяє однозначно визначити цей інгредієнт.
Маркування харчових продуктів має містити детальну інформацію про наявність у складі підсолоджувачів.
 Зазначення інформації про часові характеристики придатності харчового продукту у його маркуванні не є необхідним для:
        свіжих фруктів, ягід і овочів, картоплі, які не очищені від шкірки, не нарізані або не оброблені жодним способом (за винятком зародків насіння і стручкових плодів (наприклад, пагонів бобових);
        оцту;
        кухонної солі, окрім йодованої;
        цукру у твердій формі;
        кондитерських виробів, що складаються майже цілком з ароматизованого цукру та цукру, обробленого за допомогою барвників, які постачаються виключно закладам ресторанного господарства;
        м’якого морозива, яке виготовляється у закладах ресторанного господарства і одразу ж реалізується.
Водночас повинні зазначатися умови зберігання харчового продукту, за яких він зберігає свої властивості впродовж строку придатності. В маркуванні харчових продуктів, які можуть змінювати свої властивості після відкривання герметичного пакування, повинен вказуватись термін зберігання після відкривання герметичного пакування.

Ще одним важливим моментом, коли йдеться про харчові продукти, є рекомендації з вживання або приготування харчових продуктів. Адже харчова продукція повинна містити інформацію щодо правильного застосування цього продукту так, щоб цей харчовий продукт був використаний його споживачем за призначенням.

Шрифт, яким подається інформація на етикетці, відповідно до вимог ТР не повинен бути меншим ніж 1,8 мм. Якщо ж маркування неможливо виконати шрифтом такого розміру, то допускається 0,8 мм.

Якщо на пакуванні харчових продуктів невеликих розмірів (площа однієї сторони не перевищує 10 см2) неможливо нанести повністю необхідний текст інформації щодо продукту, тоді інформацію, що характеризує харчовий продукт необхідно розташовувати на листку-вкладиші, який додають до кожної індивідуальної або групової одиниці пакування.

Додаток 7

Повний список дозволених, заборонених і небезпечних харчових добавок
Як розділяються харчові добавки? Чим заборонені добавки відрізняються від недозволених? Які добавки не рекомендує МОЗ? Це буде цікаво всім, хто піклується про своє здоров'я і стежить за харчуванням.
Класифікація харчових добавок
* E100-E182 - барвники, підсилюють або відновлюють колір продукту.
* E200-E299 - консерванти, збільшують термін зберігання продуктів, захищаючи їх від мікробів і грибків.
* E300-E399 - антиоксиданти, захищають продукти від окислювання.
* E400-E499 - стабілізатори, зберігають необхідну консистенцію продуктів.
* E500-E599 - емульгатори, створюють однорідну суміш.
* E600-E699 - підсилювачі смаку та аромату.
* Е700 - Е800 - запасні індекси.
* E900-E999 - піногасники, попереджають або знижують утворення піни, надають продуктам приємний зовнішній вигляд.
Глазурувачі, підсолоджувачі, розпушувачі, регулятори кислотності входять у всі вказані групи, крім того і до нової групи E1000.
Заборонені добавки
(добавки, по яких доведено, що їхня дія приносить шкоду організму)
* E121 - цитрусовий червоний 2 (барвник)
* E123 - червоний амарант (барвник)
* E128 [6] - червоний 2G (барвник)
* E216 [7] - пара-гідроксібензойної кислоти пропіловий ефір, група парабенів (консервант)
* E217 [7] - пара-гідроксібензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль (консервант)
* E240 - формальдегід (консервант)
Недозволені добавки
(добавки, які не тестувалися або проходять тестування, але остаточного результату поки що немає)
* E127 - еритрозин - заборонений у ряді країн
* E154 - Коричневий FK
* E173 - Алюміній
* E180 - Рубіновий літол ВК
* E388 - Тіопропіонова кислота
* E389 - Ділаурілтіодіпропіонат
* E424 - Курдлан
* E512 - Хлорид олова (II)
* E537 - Гексаціаноманганат заліза
* E557 - Силікат цинку
* E912 - Ефіри монтаніновой кислоти
* E914 - окислення поліетиленовий віск
* E916 - Кальцію йодат
* E917 - Калію йодат
* E918 - Оксиди азоту
* E919 - нітрозила хлорид
* E922 - персульфат калію
* E923 - персульфат амонію
* E924b - Бромат кальцію
* E925 - Хлор
* E926 - Діоксид хлору
* E929 - Перекис ацетону
Фіксований в Росії, але заборонені в Євросоюзі
* E102 - тартразин
* E142 - синтетичний харчовий барвник Зелений S
* E425 - конжак, конжаковая борошно, конжаковая камедь і конжаковий глюкоманнан
Список особливо шкідливих харчових добавок Е за інформацією МОЗ
* - Речовина входить до списку харчових добавок, заборонених до застосування в харчовій промисловості Російської Федерації;
** - Речовина входить до списку харчових добавок, які не мають дозволу до застосування в харчовій промисловості в Російській Федерації
Консерванти (Е-200 — Е-299)
Код   Назва         Примітки
Е-200         Сорбінова кислота      Може визвати кожні реакції
Е-209**      Пара-гідроксибензойної кислоти гептиловий ефір    
Е-210         Бензойна кислота         Може спровокувати напади астми
Е-213**      Бензоат кальцію  
Е-214**      Пара-гідроксибензойної кислоти етиловый ефір      Заборонен в ряді країн
Е-215**      Пара-гідроксибензойної кислоти етилового ефіру натриїва сіль         Заборонен в ряді країн
Е-216*       Пара-гідроксибензойної кислоти пропіловий ефір  Заборонен в Росії
Е-217*       Пара-гідроксибензойної кислоти пропілового ефіру натрієва сіль         Заборонен в ряді країн
Е-218**      Пара-гідроксибензойної кислоти метиловый ефір   Можливі шкірні алергічні реакції
Е-219**      Пара-гідроксибензойної кислоти метилового ефіру натрієва сіль         Заборонен в ряді країн
Е-220         Діоксид сірки      Людям з нирковою недостатністю застосовувати з обережністю
Е-221         Сульфіт натрию  
Е-225**      Сульфіт калию    
Е-226**      Сульфіт кальцію Заборонен в ряді країн
Е-227**      Гідросульфіт кальцію  Заборонен в ряді країн
Е-228**      Гідросульфіт калію (бісульфіт калію)     
Е-230**      Біфеніл, дифеніл Заборонен в ряді країн
Е-231**      Ортофенілфенол Заборонен в ряді країн
Е-232**      Ортофенілфенол натрію        
Е-233**      Тіабендазол        Заборонен в ряді країн
Е-234         Нізін  
Е-235         Натаміцин (пімарицин)         Може викликати алергічні реакції, нудоту, пронос
Е-236         Мурашина кислота      Заборонен в ряді країн
Е-237**      Форміат натрію  Заборонен в ряді країн
Е-238**      Форміат кальцію         Заборонен в ряді країн
Е-239         Гексаметилентетрамін Заборонен в ряді країн
Е-240*       Формальдегід     Заборонен в Росії і в ряді країн
Е-241**      Гваякова смола   
Е-249         Нітрит калію       Можливо, канцероген. Заборонено використовувати в дитячому харчуванні
Е-252**      Нітрат калію       У багатьох країнах на його використання накладені обмеження
Е-261         Ацетат калію      Його слід уникати людям із захворюваннями нирок
Е-262         Ацетати натрію, ацетат натрію, гідроацетат натрію (діацетат натрію)          
Е-263**      Ацетат кальцію    
Е-264**      Ацетат амонію    Може викликати нудоту
Е-281**      Пропіонат натрію        Може викликати мігрень
Е-282**      Пропіонат кальцію      Теж саме
Е-283**      Пропіонат калію Теж саме
Е-284         Борна кислота     
Е-285         Тетраборат натрію (бура)     
Е-296         Яблучна (малонова) кислота         Не рекомендується немовлятам і малим дітям
Е-297         Фумарова кислота      

Підсилювачі смаку та аромату (Е-600 — Е-699)
Код   Назва         Примітки
Е-620         Глутамінова кислота. Замінник солі       Не рекомендується використовувати в дитячому харчуванні
Е-621         Глутамат натрію однозаміщений  Заборонен до використання в дитячому харчуванні
Е-622**      Глутамат калію однозаміщений    Може викликати нудоту, пронос, кольки
Е-625**      Глутамат магнію  
Е-627         Гуаниілат натрію двузаміщений   Заборонен до використання в дитячому харчуванні
Е-629**      5-гуанілат кальцію       
Е-630         Інозинова кислота        
Е-631         Інозинат натрію двузаміщений      Заборонен до використання в дитячому харчуванні
Е-635**      5-рибонуклеотиди натрію двузаміщені  Заборонен в ряді країн

Барвники (Е-100 — Е-199)
Код   Назва         Примітки
Е-100         Куркуміни  
Е-102         Тартразін  Викликає напади астми. Заборонен в ряді країн
Е-103**      Алканет, алканін  
Е-104         Жовтий хіноліновий    Викликає дерматити. Заборонен в ряді країн
Е-107**      Жовтий 2 G         При астмі застосовувати з обережністю
Е-110         Жовтий «сонячний захід» FCF, помаранчево-жовтий S   Може викликати алергічні реакції, нудоту. Заборонен в ряді країн
Е-120         Кошеніль; кармінова кислота; карміни  Деякі Медичні організації радять уникати його
!E-121*      Цитрусовий червоний 2       Заборонен в Росії! Заборонен в ряді країн
Е-122         Азорубін, кармуазін   Заборонен в ряді країн
Е-123*       Амарант    Заборонен в Росії! Заборонен у ряді країн. У т.ч. викликає пороки розвитку у плода
Е-124         Понсо 4R (пунцовий 4R), кошениловий червоний А         Заборонен у ряді країн. Канцерогени. Провокує приступи астми
Е-125**      Понсо, пунцовий SX    
Е-127**      Эритрозин Заборонен у ряді країн. Може викликати гіперактивність щитовидної залози
Е-128**      Червоний 2G      Заборонен в ряді країн
Е-129         Червоний чарівний АС         Канцероген. Заборонен в ряді країн
Е-131         Синій патентований V Заборонен в ряді країн
Е-132         Індиготин, індигокармін       Може викликати нудоту, підвищену та інші алергічні реакції. Заборонен в Норвегії
Е-133         Синій блискучий FCF  Заборонен в ряді країн
Е-142         Зелений S  Заборонен в ряді країн
Е-151         Чорний блискучий BN, чорний PN        Заборонен в ряді країн
Е-153**      Вугілля рослинне        Заборонен в США
Е-154**      Коричневий FK  Заборонен в США
Е-155**      Коричневий НТ  Заборонен в ряді країн
         Экстрам паприки, капсантин, капсорубін       Заборонен в ряді країн
E-160d**    Лікопін       
Е-166**      Сандалове дерево         
Е-173**      Алюміній   Заборонен в ряді країн
Е-174**      Срібло       Заборонен в ряді країн
Е-175**      Золото       Заборонен в ряді країн
Е-180**      Рубіновий літол ВК     Заборонен в ряді країн
Е-181         Таніни харчові    
Е-182**      Орсейл, орсин   

Агенти, що глазурують, покращувачі хліба і борошна та інші речовини(Е-100 — Е-199)
Код   Назва         Примітки
Е-900         Діметилполісилоксан    
Е-901         Бджолиній віск, білий и жовтий    Можливі алергічні реакції
Е-902         Віск свічний        Теж саме
Е-903         Віск карнаубський       Видобувається з виду пальм, що ростуть в Африці
Е-904         Шелак        Видобувається з комах. Можливі алергічні реакції
Е-905а       Вазелінове масло «харчове»          
Е-905b       Вазелін       
Е-905c        Парафін      
Е-906**      Бензойна смола   
Е-908**      Віск рисових висівок    
Е-909**      Спермацетовий віск      
Е-910**      Віскові ефіри       
Е-911**      Жирних кислот метилові ефіри      
Е-912         Ефіри монтанінової кислоти  
Е-913**      Ланолін      
Е-914         Окислений поліетиленовий віск      
Е-916         Кальцію йодат    Використовується для збагачення продуктів харчування йодом
Е-917         Калію йодат        Теж саме
Е-918**      Оксиди азоту       
Е-919**      Нітрозил хлорид          
E-920         L- цистеїн    
Е-922**      Персульфат калію        
Е-923**      Персульфат амонію      
Е-924а-b** Бромат кальцію, натрію       Заборонен в Росії
Е-925**      Хлор  
Е-926**      Ліоксид хлору    Канцероген
Е-927b       Карбамід    
Е-928         Пероксид бензоілу       
Е-929**      Перекис ацетону  
Е-930         Пероксид кальцію        
Е-938#       Аргон         
Е-939#       Гелій  
E-940         Діхлордіфторметан хладон-12       
Е-941         Азот  
Е-942*       Діазомонооксид  
Е-943а*      Бутан          
Е-943b**    Ізобутан      
Е-944*       Пропан       
Е-945*       Хлопентафторетан        
Е-946**      Октафторциклобутан   
Е-948         Кисень        
Е-950         Ацесульфам калію        
Е-951         Аспартам. Замінник цукору Величезна кількість побічних ефектів
Е-952         Цикламова кислота та її натрієві, калієві та кальцієві солі         Замінник цукру. Заборонен в США і Великобританії, вважається канцерогеном
Е-953         Ізомальтит  
Е-954         Сахарін и його натрієві, калієві и кальцієві солі      Замінник цукру. Обмеження на його використання в США, за деякими даними канцероген
Е-957**      Тауматин   Замінник цукру природного походження
Е-959**      Неогесперидин Дігідрохалкон       
Е-958         Гліциризин          
Е-965         Мальтит мальтитный сироп  
Е-966         Лактит        
Е-967         Ксилит       Викликає кам'яно-ниркову хворобу у лабораторних тварин
Е-999         Экстракт Квиллайї      Речовина природного походження, викликає багате піноутворення в газованих напоях, пиві


Коментарі

Немає коментарів:

Дописати коментар