Тема. Хімія в побуті. Продукти харчування. Харчові
добавки. Е-числа.
Клас : 11( академічний рівень)
Мета: формувати знання про хімічний
склад сучасної продукції, поняття «консерванти», «барвники»,«підсолоджувачі» та
їх вплив на організм людини; про вимоги до маркування продуктів; теоретичні
знання правил споживчої грамотності; правильну споживчу поведінку; навички
дослідження упаковки товару та його вмісту; виховувати особистість, яка вміє
використовувати здобуті знання й уміння, виховувати в учнів навички здорового
способу життя, показати, як знання хімії допомагає в повсякденному житті кожної
людини. Сформувати освічену самостійну людину, яка здатна знайти потрібну
інформацію з різних джерел, проаналізувати зроблені помилки, а найголовніше –
здатна до самовдосконалення.
Тип уроку: урок – семінар
, вивчення нового матеріалу
Форми роботи: навчальний диспут, демонстраційний експеримент, аналіз
запропонованої інформації, випереджувальне завдання.
Обладнання:
презентації та звіти учнів ,
відео з Інтернету, інформаційний додатковий матеріал з
Інтернет-видань, клоуз-тест, презентація вчителя; напої «Соса-Соlа», «Живчик»,
мінеральна вода, сік, енергетичний напій, холодний чай, шоколадки фірми Konti,Світоч,
АВК, Рошен, чипси, майонез, томатні соуси; розчини: фенолфталеїн, метилоранж,
AgNO3, CuSO4,
NaOH; демонстраційні пробірки.
І. Організація класу
ІІ. Мотивація навчальної діяльності
Усі ми – споживачи харчових товарів, довготривалим терміном зберігання.
Виникають запитання з приводу харчових
добавок і якості інгредієнтів
розрекламованих мас-медіа харчових продуктів та фаст-фудів. Для учнів 11 класу будуть цікавими ці питання для
дискусії.
Епіграф уроку.
Нарешті, дочекалися
того моменту, коли в продукти почали додавати замінники замінників.
ІІ.
Етап актуалізації суб’єктивного досвіду учнів. Доповіді учнів (випереджувальне завдання) (додатки 1—3).
Вчитель показує презентацію « Цікаве про їжу. Чи
могли ми собі таке уявити.» (Додаток 4)
ІІІ.
Вивчення нового матеріалу
(Лаборант вносить до класу роздатковий матеріал:
напої «Coca-Cola», «Живчик», мінеральну воду, сік, енергетичний напій, холодний
чай, шоколадки фірми Konti,Світоч, АВК, Рошен, чипси, майонез, томатні
соуси; )
Доповідь
учня (випереджувальне
завдання) (додаток
5).
Робота
в парах.
Етап
І. Кожній парі
пропонується вивчити етикетку запропонованого продукту та визначити, чи достатньо
на ній інформації для визначення придатності до вживання, чи відповідає склад
продукту товарній назві. Кожна пара отримує «Загальні вимоги до маркування
продуктів» (додаток 6).
На
роботу відводиться 10 хв. Потім пари відповідають на поставлені запитання.
Етап
ІІ. Учні в парах
виявляють хімічний склад за допомогою
хімічних реактивів і фізико-хімічні показники продуктів. На цю роботу
відводиться 15 хв.
При
дослідженні пари визначають:
•
наявність ортофосфатної кислоти;
•
наявність глюкози;
Етап
ІІІ. Учні виявляють,
які харчові добавки використані у виробництві досліджуваних продуктів. Парам
пропонується перелік харчових добавок (до-
даток 7-8).
Через 10 хв вони доповідають про результати своїх досліджень.
Виступ
учня (випереджувальне завдання) ( додаток 9)
У більшості із запропонованих для дослідження продуктів до складу
входять:
- вершки рослинного походження ( гідрогенізований рослинний жир),
- гідрогенізована пальмова олія,
- рослинна олія ( включаючи гідрогенізовану).
Ця інформація свідчить про наявність маргаринової продукції, що, у
свою, чергу, містить транс-жири. На відміну від європейських виробників,
виробники української харчової промисловості не обмежуються певними нормами
щодо вмісту транс-жирів у харчових продуктах. Деякі виробники надають
інформацію занадто дрібним текстом, яку прочитати без збільшення , що є
неповагою до споживачів.
ІV.
Рефлексія
Учні дивляться невеличкий
фільм « Фастфуд» та аналізують отриману
на семінарі інформацію. Говорять свої думки.
Дві
групи учнів мали завдання (випереджувальне
завдання) визначити хімічний
склад фаст-фуду( додаток 10) та визначити позитивний та негативний вплив
фаст-фуду на організм ( додаток 11).
V.
Перевірка засвоєння нового матеріалу та способів діяльності
Завдання 1.
Використовуючи матеріал уроку,
знайдіть властивості, ознаки чи пояснення , яки стосуються вашого терміну.
Кожне речення має починатись з першої букви , біля якої воно записується. Для кожної групи пропонується своє слово.
Тема « Хімія в побуті»
Б
|
Е
|
К
|
С
|
А
|
М
|
О
|
Т
|
Р
|
У
|
Н
|
А
|
В
|
Л
|
С
|
Б
|
Н
|
Ь
|
Е
|
І
|
И
|
Г
|
Р
|
Л
|
К
|
А
|
В
|
І
|
И
|
Т
|
А
|
З
|
О
|
Н
|
А
|
|
Р
|
Т
|
Т
|
|
И
|
И
|
О
|
|
Р
|
|||
И
|
Завдання
2. Клоуз-тест.
(Учням
пропонується зв’язний текст, де пропущене кожне n-е слово (п’яте, сьоме
і т. д.), яке досить легко відновлюється за контекстом. Текст має
закінчену думку, логічний виклад фактів. Цей прийом створює місток між уже
відомим і новим.)
Клоуз-тест
Продукти
харчування — це
все, що споживає людина й інші живі істоти для підтримки (1). Речовини, які організм
отримує з навколишнього середовища, є для нього (2) матеріалом і джерелом (3). Продукти
харчування є (4) життя людини. Більшість продуктів харчування, які споживає людина
в наш час, вироблені (5) промисловістю, яка отримує сировину від (6)
господарства та рибальства.Також частиною раціону людини є ягоди, гриби, горіхи
тощо.
Складовими
елементами їжі є
(7) речовини:
• білки
(протеїни) — містяться в горіхах, рибі, м’ясі, яйцях, молоці та деяких овочах;
• жири
— є в багатьох продуктах (8) походження (м’ясо, молочні продукти, риба), а
також у маргарині, горіхах, оливках, оліях;
•
вуглеводи — містяться у вигляді (9) в хлібі та картоплі; прості (10) в медові;
(11) в крупах, фруктах і овочах.
Воду
організм одержує у (12) вигляді й у складі багатьох продуктів.
До
харчових (13) відносять групу природних або синтетичних речовин, які спеціально
додають до продовольчої сировини, напівфабрикатів чи готових
продуктів
із метою надання їм певних якісних показників:
•
збереження (14) цінностей;
•
надання харчовим продуктам більш (15) вигляду;
•
збільшення терміну (16);
• (17)
та скорочення технологічного процесу.
Класи
харчових добавок:
• E100—199
— (18).
Підсилюють
чи відновлюють колір продукту.
• E200—299
— (19).
Підвищують
термін зберігання продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів,
а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезін-
фектанти.
• E300—399
— (20), регулятори кислотності.
Захищають
від окиснення (наприклад, від згіркнення жирів і зміни кольору).
• E400—499
— (21).
Зберігають
задану консистенцію, згущувачі, підвищують в’язкість.
• E500—599
— емульгатори.
Створюють
однорідну суміш продуктів, що не (22)
(наприклад,
води й олії).
Маркування
будь-якого
харчового продукту повинно містити такі (23) відомості:
1. (24)
харчового продукту.
2. (25)
харчового продукту із зазначенням кількості інгредієнтів (складників) у порядку
зменшення їхньої маси.
3.
Кількість харчового продукту в установлених одиницях вимірювання.
4.
Часові характеристики (26) харчового продукту.
5.
Умови (27) харчового продукту.
6.
Умови та рекомендації щодо використання, якщо харчовий продукт потребує (28)
умов використання.
7.
Інформація про наявність чи відсутність у складі харчового продукту (29)
(визначається чинним законодавством).
8.
Інформація щодо (30) для харчових продуктів, які лише упаковані або розфасовані
в Україні.
9. (31)
щодо споживання харчового продукту певними категоріями споживачів (дітьми,
вагітними жінками, літніми людьми, спортсменами та алергіками), якщо такий
продукт може негативно впливати на їх (32) при його споживанні.
Відповіді:
1 —
життя
2 —
будівельним
3 —
енергії
4 —
основою
5 —
харчової
6 —
сільського
7 —
поживні
8 —
тваринного
9 —
крохмалю
10 —
цукри
11 —
клітковина
12 —
чистому
13 —
добавок
14 —
поживних
15 —
привабливого
16 —
зберігання
17 —
здешевлення
18 —
барвники
19 —
консерванти
20 —
антиокиснювачі
21 —
стабілізатори
22 —
змішуються
23 —
обов’язкові
24 —
назва
25 —
склад
26 —
придатності
27 —
зберігання
28 —
особливих
29 —
ГМО
30 —
походження
31 —
застереження
32 —
здоров’я
VІ.
Домашнє завдання (вибрати одне)
1. Проблемне питання
Щойно
відкорковані газовані напої – пересичені розчини, отже – нестійкі
системи.
Візьміть кілька пластикових пляшок газованого напою, наприклад «Кока-коли».
Поставте пластмасову склянку в широку посудину (наприклад, миску). Швидко
наповніть щойно відкоркованим газовим напоєм склянку до половини і вкиньте в
неї таблетку «Ментос» – його використовують для освіження ротової порожнини.
Спостереження зафіксуйте за допомогою фотоапарата або відеокамери. Перевірте,
чи відбуваються такі самі явища, якщо використати інші газовані напої та,
приміром, таблетки активованого вугілля чи шипучої форми аспірину. Висловіть
припущення щодо причин спостережуваних явищ. Поміркуйте, яких правил безпеки
життєдіяльності варто дотримуватись у побуті під час вживання газованих напоїв.
Завдання оформити використовуючи діаграму V виду.
2. Зробити буклет в програмі Mikrosoft Publisher на тему “ Що ми їмо?»
3. Підготувати презентацію « Що ми знаємо про Coca-Cola?»
Коментарі
Немає коментарів:
Дописати коментар