Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

субота, 29 листопада 2014 р.

Урок 11 клас Додаток 5



                                        "Кожному гарантується право вільного доступу до інформації про стан довкілля, про якість харчових продуктів і предметів побуту, а також право на її поширення. Така інформація не може бути засекречена"
ст.50 Конституції України

                                                    Харчові Е добавки

Харчові добавки — це речовини, які додають у продукти з технологічних міркувань, щоб вони не псувалися, не змінили колір і консистенцію.
Буквені коди «E» (перша буква в слові Europe) — це система кодификації, розроблена в Європі для зручності сприйняття.
Спочатку використалися природні харчові добавки, виготовлені з натуральних продуктів, наприклад рослинні приправи. З розвитком хімії стали виготовляти Е добавки. З’явилися такі синтетичні Е добавки, як барвники, консерванти, згущувачі, стабілізатори, антиокислювачі, нейтралізатори і т.п. Вітаміни і мікроелементи, що додають у продукти і підвищувальну їхню цінність, не відносяться до Е добавок.
На початку XX ст. харчові добавки широко використовувалися при випічці хлібобулочних і кондитерських виробів, а також у виробництві ковбас, консервів і прохолодних напоїв.
У цей час більшість продуктів на прилавках магазинів містять синтетичні Е добавки. У зв’язку із цим кожна людина у рік з’їдає близько 2,5 кг речовин, що створюють ілюзію насичення при вживанні продуктів харчування. Щороку з’являються тисячі нових продуктів, для яких спеціально розробляється комплекс Е добавок.
У другій половині XX ст. спостерігався  бум виробництва синтетичних Е добавок, викликаний широким поширенням напівфабрикатів. Однак останнім часом люди прагнуть до вживання корисної їжі, що змушує виробників прибігати до використання харчових добавок, виготовлених з натуральних продуктів – таких, як трави, фрукти, овочі і т.п. Крім того, харчові добавки, виготовлені з натуральних компонентів, не менш, а іноді і більше шкідливі, чим синтетичні, тому що часто містять у собі сторонні домішки. Адже цим природу не обдуриш.
Натуральні харчові добавки одержують шляхом білкових реакцій, процесів ферментації і із грибкових культур. Отриманих е добавок за допомогою ферментації, можна віднести речовини, що містять концентровані заходи свіжих вершків, сиру, шашликового диму і т.п.

Добавки нумеруються залежно від тієї функції, яку вони виконують. Серії «E» від 100 до 199 — це барвники, від 200 до 299 — консерванти, від 300 до 399 — антиокислювачі, далі йдуть загущувачі, емульгатори, піногасники, підсилювачі смаку й аромату. Така класифікація є умовною, оскільки ті самі речовини можуть бути, скажімо, і консервантами, і антиокислювачами одночасно (наприклад, сульфіт натрію E221).
Багато харчових добавок — природного походження. Наприклад, E330 — лимонна кислота — є у всіх цитрусових. У томатах міститься E160а — каротин, E101 — вітамін В2 рибофлавін. З морських водоростей виділяють E400 — альгінат натрію.
  • E100—199 Барвники. Підсилюють чи відновлюють колір продукту.
  • E200—299 Консерванти. Підвищують термін збереження продуктів, захищають їх від мікробів, грибків, бактеріофагів, а також хімічно стерилізують добавки при дозріванні вин, дезинфеканти.
  • E300—399 Антиокислювачі. Захищають від окислення, наприклад від згіркнення жирів і зміни кольору.
  • E400—499 Стабілізатори. Зберігають задану консистенцію. Загущувачі. Підвищують в'язкість.
  • E500—599 Емульгатори. Створюють однорідну суміш продуктів, що не змішуються, наприклад води й олії.
  • E600—699 Підсилювачі смаку й аромату.
  • E900—999 Піногасники. Запобігають утворенню піни чи знижують його рівень.
Застосування Е добавок у виробництві харчових продуктів регламентовано законом України . Однак існуючі норми є умовними, оскільки вони не враховують і не визначають, яку кількість продукту можна з’їсти, щоб не отримати шкоди для здоров’я. Крім того, у в Україні майже не  проводиться контроль над виробництвом продуктів харчування, у зв’язку із чим на ринок надходить неякісна продукція.
У цей час існують дані про шкоду багатьох Е добавок. Наприклад, харчовий барвник кармін широко застосовується в харчовій промисловості для фарбування продуктів у рожевий або червоний колір, однак ця речовина викликає в багатьох людей алергію.
Підсилювач смаку глютамат натрію (Е 621) приводить до руйнування сітківки ока. Тим часом він утримується в багатьох продуктах – таких, як м’ясні, рибні і соєві напівфабрикати, чіпси, снеки, сухарики, соуси, приправи, бульйонні кубики, супи і інші блюда швидкого готування. Він підсилює, «пожвавлюючи», майже зниклий запах або смак, а також може надавати їжі новий смак або аромат.
Глютамат натрію використається в Східній Азії. Медики вважають, що саме тому в східно-азіатських країнах розповсюджений особливий вид глаукоми, що характеризується постійним внутріочним тиском.
Тим часом Е добавки викликають уповільнення розкладання алкоголю в крові і заважають засвоєнню організмом багатьох мінеральних речовин, що може стати причиною розвитку серцево-судинних захворювань.

Е добавками  можна розділити на кілька категорій:

  • Заборонені Е добавки – (103, 105, 111, 125, 126, 130, 152;)
  • Небезпечні Е добавки -  (102, 110, 120, 124, 127;)
  • Консерванти і емульгатори, що сприяють виникненню ракових захворювань - (103, 105, 130, 131, 142, 210, 211, 212, 213, 215, 214, 216, 217, 240, 330, 447)
  • Ємульгатори, шкідливі для шкіри – (230, 231, 232, 238)
  • Е добавки, що приводять до виникнення висипки –  (311, 312, 313)
  • Консерванти і эмульгатори, здатні викликати розлад шлунка –  (320, 221, 222, 223, 224, 225, 226; 322, 338, 339, 340, 341, 311, 407, 450, 461, 462, 463, 464, 465, 466)
  • Е добавки, здатні викликати порушення тиску – (250 і 251)
  • Е добавки, що підвищують рівень холестерину в крові – (320 і 321)
  • Е добавки, що викликають алергію – (230, 231, 232, 239, 311, 312, 313)
  • Е добавки, здатні викликати хвороби печінки – ( 171, 172, 173, 320, 321, 322)
  • підозрілі Е добавки – (104, 122, 141, 150, 171, 173, 180, 241, 477)

Найнебезпечнішими для людини і забороненими харчовими добавками є:

  • цитрусовий червоний барвник (Е 212);
  • червоний амарант (Е 123);
  • консервант формальдегід (Е 240);
  • бромат калію (Е 924а) – улучшитель борошна і хліби;
  • бромат кальцію (Е 924) – улучшитель борошна і хліби;
  • алюміній (Е 173) – барвник.
Вважається, що самими шкідливими для здоров’я є Е добавки, що мають індекс Е 200-283. Ці Е добавки мають канцерогенні властивості.
За останні роки експертами було вивчено безліч харчових добавок і деякі з них пов'язані з різними захворюваннями. Інформація про найбільш шкідливих харчові добавки в повсякденних продуктах харчування, допоможе вам у більш простому виборі здорової їжі для вас і вашої родини.

 Список деяких найбільш сумнівних з медичної точки зору і шкідливих харчових добавок у повсякденних продуктах харчування:
• нітрит натрію;
• бутілгідроксіанізол (BHA, Butylated hydroxyanisole) і бутилгідрокситолуол (BHT, Butylated hydroxytoluene);
• пропілгаллат (Propyl Gallate);
• глутамат натрію;
• транс-жири;
• аспартам;
• ацесульфам калію;
• харчові барвники (Синій, Червоний, Зелений, Жовтий);
• олестра;
• бромат калію;
• білий цукор;
• хлорид натрію (сіль).
Оскільки з деякими з них, ви швидше за все не знайомі, нижче наведено опис цих харчових добавок, в яких продуктах їх можна знайти і в чому саме їх небезпека. Одним з найбільш розповсюджених добавок у продуктах харчування є консервант, який може бути в різних формах.
Нітрит натрію - один з них, він додається в продукти не тільки для того щоб зберегти їжу, але і додати колір і аромат до м'ясних продуктів, таких як бекон, шинка, сосиски, м'ясні закуски і копчена риба.
Бутілгідроксіанізол (BHA) і бутилгідрокситолуол (BHT) - це також консерванти, що додаються до таких продуктів як хлібний злак, жувальна гумка, чіпси і рослинні масла, для запобігання окислення.
Пропілгаллат також є антиокислювачем і додається в м'ясо, курячі кубики і жувальну гумку. Всі ці консерванти пов'язують з раком.
Глютамат натрію може викликати мігрень та інші несприятливі наслідки.

Транс-жири
в даний час виключені з більшості продуктів харчування, а дослідження, що зв'язують їх з хворобами серця, інсультом, і захворюваннями нирок, набули широкого поширення.
Ацесульфам калію відноситься до більш нових штучних підсолоджувачів, використовується в безалкогольних напоях і деяких хлібобулочних виробах.
Багато харчових барвників вже заборонені FDA, однак деякі з них до цих пір можуть бути знайдені в продуктах, що вимагають специфічного кольору.
Олестра, якийсь час назад, поширений в чіпсах продукт, який перешкоджав поглинання жиру травною системою. Харчові барвники були пов'язані з раком, а Олестра блокує засвоєння організмом вітамінів і заважає нормальному функціонуванню травної системи.
Бромат калію іноді додається в біле борошно, хліб і рулети, для збільшення обсягу продуктів, але у ньому були знайдені властивості, що викликають рак.
Нарешті, такі загальнопоширені продукти як білий цукор і сіль. Повністю, звичайно, виключати їх з раціону не варто, однак у великій кількості вони можуть бути небезпечними. Надлишок солі може призвести до серцевих захворювань, проблем з кров'яним тиском, а так само до інсультів і ниркової недостатності.
Однієї з найбільше часто застосовуваних харчових добавок є транс генний підсолоджувач аспартам.
Аспартам використається практично у всіх жувальних гумках, газованих напоях, дієтичних напоях, деяких продуктах для діабетиків, замінниках цукру, м’ятних цукерках, варенні, кефірі (біокефіре), томатному соусі, дитячих вітамінах і ліках. Цей підсолоджувач позначається індексом Е951 (фенилаланін).
У цей час аспартам є присутнім більш ніж в 50% продуктів. Тим часом відзначаються випадки скарг людей, що часто вживають замінник цукру на основі аспартама, на часту втрату свідомості. Подібні випадки, що представляють небезпеку для життя людини, мають численне підтвердження.
Однак препарат Е 951 так і не заборонений. Його можна використати в будь-яких продуктах харчування, у тому числі і у дитячому харчуванні.
Шкода людському організму приносить фенилаланін, джерелом якого є аспартам. Ця речовина може привести до порушення гормонального балансу. Із цієї причини продукти, що містять аспартам особливо небезпечні для дітей, вагітних жінок, діабетиків, людей, що страждають ожирінням і іншими захворюваннями, пов’язаними з порушенням обміну речовин. Але ж саме ці групи людей найчастіше і є споживачами продукції, що містить генетично модифікований підсолоджувач аспартам.
Ефект шкідливого впливу аспартама на організм людини проявляється не відразу. Фенилаланін має здатність накопичуватися в організмі протягом деякого часу, і лише потім викликати розвиток хвороби. Досвіди, проведені на тварин, показують канцерогенность аспартама.
У цей час список хвороб, розвиток яких може викликати аспартам, усе збільшується: пухлина мозку, базедова хвороба, склероз, епілепсія, діабет, розумова відсталість, хвороба Паркінсона і навіть туберкульоз. Варто також відзначити, що серед замінників цукру найбільш шкідливий сахарин.
Купуючи продукти, рекомендується уважно вивчити етикетку. Якщо в продукті  одні Е-компоненти  харчові добавки, вживання такого продукту шкідливо для здоров’я.



Коментарі

Немає коментарів:

Дописати коментар