Курси, вебінари, олімпіади. Портал Всеосвіта.

субота, 17 січня 2015 р.

Безпечна їжа ?...



Напевне, ті, хто хоч трохи приділяє увагу своєму здоров'ю, знає про шкоду таких продуктів, як, наприклад, чіпси, хот-доги, сухарики з харчовими добавками, харчів, які продають на стихійних ринках і таке інше. Тим часом, небезпечними можуть бути й продукти, які за традицією вважаються корисними, продаються у торговельній мережі і якість яких засвідчена відповідними документами. Такого висновку дійшли автори телепередачі "Правила життя". Вони, залучивши фахівців провідних українських науково-дослідних інститутів, дослідили найбільш уживані продукти харчування і визначили найнебезпечніші із них.

Парафінові яблука та желатинові цукати

Здавалося, що може бути кориснішим і безпечнішим, ніж овочі та фрукти? Однак, виявляється, вони можуть таїти у собі серйозну небезпеку, особливо якщо ці плоди заморські. Як ви думаєте, чому на наших ринках і взимку можна побачити виноград, що на вигляд - наче тільки-но зірваний. Чому яблука та груші - такі гарні, ідеальної форми, блискучі? Фахівці твердять; за кордоном для того, аби овочі й фрукти довго зберігалися, їх "приправляють" консервуючими речовинами, які українські лабораторії не здатні навіть виявити. А яблука, груші та сливи інколи ще й вкривають шаром парафіну чи рідкого воску. Парафін, який отримують при переробці деяких різновидів нафти та вугілля, як і всі консерванти чи барвники. Має токсичну дію. Потрапляння його в організм може призвести до виникнення захворювань шлунка, кишечнику. І якщо дорослій людині для _ того, аби відчути вплив парафіну на здоров'я, треба з’їсти кілька парафінових яблук, то маленькій дитині вистачить й одного. Змити парафін водою неможливо - розчиняється він тільки спиртом. До того ж його синтетичні речовини усмоктуються у клітини плоду.
А, як ви вважаєте, чим можуть бути небезпечні цукати, тобто зацукровані фрукти? Тим, що вони можуть бути... зовсім не цукатами. Автори передачі віддали зразки цукатів із різних магазинів на дослідження в "Укрметртестстандарт", і з'ясувалося, що жоден із зразків фруктів не містить. У принципі, у цьому можна переконатися й самому: достатньо кинути жменьку так званих цукатів,у склянку з гарячою водою – і за мить вода зафарбується в їх колір, а самі цукати стануть прозорими або розчиняться повністю.
- Вас уже має насторожити те, що цукати начебто з ананасів мають зелений, червоний, помаранчевий кольори, - каже начальник хроматографічної лабораторії "Укрметртестстандарту" Володимир Кіщенко. - Хіба ананаси такі? У більшості випадків замість цукатів нам продають желатинову імітацію із синтетичними барвниками та ароматизаторами, причому вміст цих шкідливих для людського організму речовин перевищує у деяких зразках норму в чотири рази.
Як убезпечитися? Купуйте лише сезонні овочі та фрукти, бажано - вітчизняні. Купуючи яблука чи груші, віддавайте перевагу не великим, блискучим і підозріло гарним, а неідеальним, з чорними цяточками. Фрукти мийте під проточною водою, обдавайте окропом, а шкірку зрізайте. Цукати купуйте тільки кольору , властивого фруктам, з яких вони виготовлені, а якщо таких не знайшли, краще їжте сушені фрукти.
Маслини — фарбовані оливки

Мало хто знає, що маслини і оливки - це одне й те ж, ростуть на одному й тому ж дереві, тільки оливки - це ще недостиглі плоди, а маслини - стиглі. Але виробники, щоб не гаяти часу та грошей, не чекаючи, поки маслини визріють, просто... фарбують зелені оливки в чорний колір. Фарбують з допомогою глюконату заліза (Е 597). Додавання в продукти у багатьох країнах цієї речовини заборонено, у нас лише встановлено граничну межу її вмісту. До речі, глюконат заліза застосовують і з лікувальною метою (коли в організмі хворого бракує заліза), проте є ряд протипоказань – його, наприклад, не можна вживати хворим на виразку шлунка, алергію, ревматоїдні артрози. За словами керівника відділу інституту екології та токсикології ім. Медведя Анатолія Подрушняка, перенасичені залізом людські органи не здатні виконувати покладені на них функції.

Як убезпечитися? Відрізнити справжні маслини від пофарбованих оливок досить легко. Пофарбовані - дрібні, чорного кольору, як і рідина, в якій вони містяться у банці. Справжні - у кілька разів більші за оливки, неоднорідного кольору (коричнево-фіолетового), рідина, в якій вони містяться,— коричнево-червона. І звертайте увагу на інформацію на банці. Якщо зазначено, що маслини містять глюконат заліза (Е 579), значить, це псевдомаслини.
М'яса у котлетах не знайдено

Напівфабрикати сьогодні продукти популярні, адже їх можна дуже швидко приготувати. Однак чи має це переважувати шкоду для здоров'я? Фахівці Державного науково-дослідного інституту лабораторної діагностики та ветеринарно-санітарної експертизи, проаналізувавши кілька зразків напівфабрикатів — котлет, пельменів, дійшли висновку, що деякі з них узагалі не містять м'яса. Котлети складалися із жиру та шкіри, «начинка пельменів - із цибулі, часнику та сої. Якщо зловживати такою їжею, можна дуже швидко заробити серцево-судинні захворювання, алергію та астму, а також підвищити ризик виникнення раку.
Як убезпечитися? Не купуйте дешеві напівфабрикати - продукти із справжнього м’яса не можуть коштувати дешевше 30-40 гривень за кілограм. Обирайте той продукт, на упаковці якого у складі на першому місці вказано "свинина та яловичина..." - це означає, що цих інгредієнтів у ньому найбільше.
Майонез із довічним терміном придатності
Майонез вперше почали використовувати в кулінарії у 18-у столітті. Тоді це була збита суміш оливкової олії, яєць, солі, цукру та лимонного соку. У радянські часи майонез, що продавали в наших магазинах, мав термін придатності до шести діб. У сучасний майонез замість яєць додають дешевий яєчний порошок, а замість оливкової олії - соняшникову. Зберігатися він може по півроку і більше. "Завдячує" продукт цьому консервантам, які є отрутою для нашого організму. Надлишок консервантів спричинює м'язові судоми, ураження нирок, безпліддя та цироз печінки, руйнує мікрофлору кишечнику. Консервант природного походження Е 385 заборонений у більшості країн Європи, а у нас його можна знайти у складі майже всіх майонезів, А ще у них багато емульгатора загущувачів, які при виготовленні цього продукту допомагають з'єднати воду та жир. Як вони впливають на наш організм - ще не досліджено.
Те ж саме стосується і кетчупів, їх основу нерідко складають емульгатори, барвники та консерванти.
Як убезпечитися? Якщо лінуєтеся приготувати майонез або кетчуп удома, обирайте той продукт, що має найкоротший термін зберігання - це означає, що в ньому консервантів найменше. Є ще такий спосіб: налийте чайну ложку майонезу на гарячу пательню. Якщо він розкладеться на олію та інші складові, - значить, це продукт натуральний, якщо залишиться цілісним або візьметься грудками – ні. У складі справжнього кетчупу, крім томатної пасти, води, солі спецій, нічого іншого бути не повинне, у несправжньому міститимуться модифікований крохмаль та купа "Е" (емульгатори, консерванти). А щее якісний кетчуп не розтікається на поверхні.
Трансгенні солодощі
Те, що солодощі у надмірній кількості вживати не можна, знають :усі. А от знаєте ви, що вони можуть шкоди не лише через наявність цукру та високу калорійність? Причому одним із найнебезпечніших продуктів, за результатами досліджень "Укрметртестстандарту", виявилися... вафлі. Справа в тому, що більшість із них виготовлена: з використанням рослинного трансжиру, який містить велику кількість небезпечних трансізомерів (речовин, що утворюються при переході рослинного жиру з рідкого стану в твердий). Рослинний жир виробники використовують як замінник дорогої молочної сировини. А тим часом, трамсізомери жирних кислот можуть призвести до розвитку різних хвороб: у тому числі - серцево-судинних, особливо часто - у дітей. Прикметно, що в нашій країні вміст трансжирів у продуктах державою не нормований... 3 цих же причин шкідливі молочні шоколади із наповнювачами (нугою, горіхами).
Як убезпечитися? Їсти ці продукти якомога менше, Дитина до трьох років узагалі не повинна знати смаку шоколаду, а пізніше їй краще давати білий або чорний шоколад замість молочного чи цукерок, і то - в обмеженій кількості.



Коментарі

Немає коментарів:

Дописати коментар